PATIENTINFORMATION OM ÖGONLOCKSPLASTIK
Hans Holmström, professor i plastikkirurgi

Med åldern förändras ögonlocken tyvärr ofta påtagligt vilket gör att man kan få ett trött och gammalt utseende i förtid. En del har dessutom ärftliga förändringar som gör att påsar i undre ögonlocken och nedhängande veck i övre ögonlocken kommer tidigt i livet. Sådana förändringar kan avhjälpas genom att man utför övre och/eller undre ögonlocksplastik. Detta är en mycket positiv åtgärd såväl för kvinnor som män.

Hur utförs ögonlocksplastik?

Man kan operera antingen övre eller undre ögonlocken eller både och samtidigt. I övre ögonlocken ligger snittet i det djupa vecket i globen. I undre ögonlocket ligger det alldeles under ögonfransarna. Man avlägsnar överskott av hud och även fettvävnad som ger det svullna utseendet. Sårläkningen brukar vara utmärkt i ögonlocken och ärren är knappt skönjbara efter någon månad.

Operationen utförs vanligtvis tidigt på morgonen och man går hem direkt och den totala tiden på kliniken är 1,5 till 2 timmar. Vid hemgången är man utan förband men får kompresser och koksaltlösning med sig hem för att badda på ögonlocken. Dagen efter operation tills suturerna avlägsnas använder man salva på stygnen.

Gör det mycket ont?

Ingreppet utförs alltid i lokalbedövning men man får dessutom lugnande medicin som har en mycket rogivande effekt. Ibland minns patienterna knappt ens ingreppet. Patienterna kommenterar alltid efteråt att ingreppet upplevdes problemfritt.

Finns det några risker med ögonlocksplastik?

Risker i form av infektion och blödning är oerhört sällsynt. I något enstaka fall blir inte ärrläkningen helt perfekt utan patienterna kan dras med synbara ärr någon månad efter ingreppet. Detta är sällsynt och kan kamoufleras.

Hur kommer jag att se ut efter operationen?

Man får alltid blåmärken och svullnad efter operationen. Efter några dagar avtar detta och när vi tar bort suturerna på femte till sjunde dagen är de mesta problemen borta. Under denna period brukar de flesta patienterna vilja hålla sig inomhus och man skall inte utsätta sig för stark kyla, stark värme eller drag. Ett par dagar efter att man avlägsnat stygnen får man sminka ögonlocken. Därefter går de flesta i arbete. Man ska undvika mycket kraftig fysisk träning minst tre veckor efter ingreppet.

För mer detaljerad information var god beställ tid på min mottagning, se information. Avslutningsvis vill jag säga att ögonlocksplastik är en mycket positiv åtgärd för att återfå ett ungt och fräscht utseende.

För att skriva ut denna text tryck här